Rinomanometria anterioara

Autor: dr. Ovidiu Tiglea

Rinomanometria este o metoda ORL de investigatie rinologica care masoara fluctuatiile presiunii aerului ce trece prin fosele nazale in timpul inspirului si expirului normal si detecteaza prezenta de obstructie sau rezistenta la fluxul de aer nazal. Ea da o informatie cantitativa despre permeabilitatea cailor respiratorii nazale si a gradului de obstructie nazala de diferite cauze:

 • – alergii
 • – deviatie sept nasal
 • – hipertofie cornete nazale inferioare
 • – polipoza nazala a adultului

Indicatiile rinomanometriei:

 • – pre si postoperator curei chirugicale de deviatie de sept si polipozei nazale
 • – inainte si dupa reducrea in volum a cornetelor nazale inferioare cu radiofrecventa in hipertrofia cornetelor nazale inferioare
 • – in sindroamele de obstructie respiratorie de cauza nazala
 • – in verificarea eficacitatii medicatiei nazale antialergice

Contraindicatiile rinomanometriei anterioare:

  • – nu are contraindicatii, nu prezinta vreun risc pentru pacient si nu este dureroasa
  • – rinomanometria anterioara nu se poate realize la pacientii cu perforatie de sept nazal

  Cum se efectueaza rinomanometria anterioara:

– pregatirea: se recomanda igiena foselor nazale de secretii, atunci cand exista, iar cu 48 ore inainte de efectuarea examinarii, pacientul sa evite fumatul si administrarea intranazala de medicamente topice locale. Este necesara acomodara pacientului, implicit a mucoasei nazale, cu temperatura din cabinet, inainte de incereprea rinomanometriei

– pacientul va primi o masca de fata prin care trebuie respirat in mod normal. In timpul examinarii se va respira pe ambele fose nazale si apoi succesiv cate o nara va fi acoperita pentru a se masura independent fluxul si rezistenta aerului corespunzatoare fiecarei fose nazale. Proba dureaza 15-20 minute, rezultatele fiind prelucrate de softul aparatului, inregistrate in calculator si imprimate pe hartie.

You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Rinomanometria anterioara”

 1. Cristi says:

  Unde poate fi facuta (si interpretata)o rinomanometrie? Se efectueaza si in clinici de stat? Care sunt acele clinici (sau spitale) si ce conditii (daca e nevoie de trimitere, etc.) trebuiesc indeplinite pentru a efectua o rinomanometrie? In clinica dumeavoastra se poate efectua? Cum trebuie sa procedez si cat ar costa?

  Multumesc

  • Dr. Dan Masariu says:

   Rinomanometria 4-faze se efectueaza la Clinica Urechii, Bucuresti, in regim privat. Pentru costuri va recomand sa va adresati secretariatului clinicii telefonic (0788.355.842) avand in vedere ca rinomanometria este insotita de consult si endoscopie nazala, absolut necesare pentru un diagnostic corect si precis. Testarea se efectueaza cu programare la numarul de telefon specificat.

 2. Cristi says:

  Exista si altfel de rinomanometrii decat anterioare? Daca da, ce informatii aduc si ince cazuri sunt indicate (folositoare)?

  Multumesc

  • Dr. Dan Masariu says:

   Rinomanometria “4-faze” sau “de inalta rezolutie” este cea mai moderna tehnica de evaluare a fluxului si a presiunii aerului la nivelul foselor nazale. Aceasta difera de rinomanometria clasica prin faptul ca studiaza separat curbele de presiune ascendenta si descendenta, in inspir si expir. Astfel se poate identifica cauza obstructiei nazale, ceea ce permite tratatment tintit si prognostic precis. Mai multe detalii despre interpretarea rezultelor puteti citi aici: Interpretarea graficului de rinomanometrie 4-faze
   Rinomanometria anterioara cu variantele ei (+/- anemizare, mentor valva nazala, test de provocare) testeaza functia respiratorie a foselor nazale in intregime, pana la orificiul coanal (posterior). O alta varianta este rinomanometria posterioara care testeaza fluxul la nivelul rinofaringelui si a valului palatin. Dintre aceste metode, rinomanometria anterioara este cea mai folosita datorita rezultatelor constante, repetabile si pentru ca evaluarea rinofaringelui si a valului palatin poate fi suplinita cu fibroscopia nazofaringiana.

 3. Cristi says:

  Am o infundare nazala ce alterneaza, cand pe o nara cand pe cealalta. Prezint de asemenea si uscaciune nazala (pe ambele nari).
  Aceasta infundare se accentueaza in special in pozitia culcat lateral, blocand complet nara de partea pe care stau (sau dorm). Uscaciunea nazala se accentueaza si ea in special pe nara pe care respir. In timpul somnului se usuca si gatul.
  Uscaciunea si infundarea completa a narei devine foarte suparatoare si imi afecteaza somnul atat ca durata cat si calitatea odihnei pe durata somnului.

  Legat de cele prezentate am 2 intrebari:

  Se poate fare rinoscopie anterioara si in pozitia culcat lateral (stanga si dreapta)?

  Ce alte investigatii (masuratori, analize, etc.) ar mai putea fi facute pentru a avea o imagine cat mai clara asupra cauzelor acestei stari, asupra gradului de afectare, asupra diagnosticului si tratamentului ce trebuie urmat?

  Multumesc.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes