UVPP: uvulo-piliero-palato-plastie prin coblatie

Dr. Mihaela Popovici – medic primar ORL, competenta in chirurgie endoscopica

Definitie:UPP

Reprezinta procesul de redimensionare al valului palatin, luetei si continutului lojelor palatine (amigdalele palatine) determinand micsorarea acestora in asa fel incat sa se ajunga la o dimensiune cat mai aproapiata de normal.

Dimensiunile valului palatin se pot mari substantial datorita pierderii elasticitatii si tonicitatii prin deficite allimentare, constitutionale sau inaintarii in varsta, obezitatii, scaderii bruste in greutate, sedentarismului, in asa fel incat la trecerea aerului prin filiera orofaringiana aceasta se micsoreaza semnificativ, ajungand chiar pana la blocarea acesteia prin lipirea valului palatin de peretele posterior faringian.

Consecinta acestei mariri a dimensiunillor palatului moale este aparitia hipopneei/ apneei de somn, insotita sau nu de sforait, patologie din ce in ce mai frecvent intalnita in viata moderna. Sindromul de apnee/hipopnee este o patologie care afecteaza atat persoana in cauza cat mai ale pe cei cu care convietuiesc fiind unul din motivele principale de divort.
De asemenea apneea/ hipopneea severa este una din principalele cauze de moarte subita in somn.

Remodelarea acestuia se poate efectua in anestezie locala sau generala.
De-a lungul anilor au fost dezvoltate diverse metode, cum ar fi:

– electrocauter
– lasser
– criochirurgia
– foarfeci bipolari de disectie
– radiofrecventa
– coblatie

Electrocauterul foloseste temperaturi ridicate ce ard tesuturile.
Laserul foloseste frecvente luminoase avand un spectru de emisie foarte ingust, cu o lungime de unda foarte bine determinata. Lumina laser este emisa sub forma unui fascicul paralel.
Radiofrecventa foloseste unde radio de 4.0 MHz si temperatura scazuta care evapora apa din celule distrugandu-le.
Coblatia, ultima tehnica dezvoltata si aplicata si in ORL, foloseste unde radio care transforma o simpla solutie salina intr-un flux puternic de ioni (asemanator unei plasme). Acesti ioni nu dau foarte multa caldura dar, in schimb, se incarca cu foarte multa energie cu care se pot taia tesuturile.

Tehnica implica trecerea energiei de radiofrecventa printr-un mediu conductiv ce produce un camp de plasma.
In coblatie, mediul este disociat in ioni liberi de sodiu care sunt responsabili pentru distrugerea legaturilor intercelulare rezultand dilacerari tisulare.
Aveasta reactie este obtinuta la temperaturi intre 60 – 70 grade Celsius, comparativ cu 400 – 600 grade Celsius in electrochirurgie.
Prezenta recelui, irigarea cu solutie salina izotona ajuta la limitarea cantitatii de caldura eliberate in structurile invecinate.
Avantajele tehnicii de coblatie sunt:

– durerea postoperatorie mai redusa
– timpul de vindecare mai scurt
– complicatii postoperatorii (ex. Hemoragia) mai rare
– procedeu mai precis si mai usor de efectuat

You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “UVPP: uvulo-piliero-palato-plastie prin coblatie”

  1. […] Reprezinta procesul de redimensionare al valului palatin, luetei si continutului lojelor palatine (amigdalele palatine) determinand micsorarea acestora in asa fel incat sa se ajunga la o dimensiune cat mai aproapiata de normal … citeste articol […]

  2. sorin says:

    am fost diagnosticat cu apnee in somn de tip obstructiv in forma severa. opertia de coblatie poate ajuta. la cat ajung cheltuielile pt o astfel de operatie. multumesc

Leave a Reply

Powered by WordPress | Buy best wordpress themes and Save. | Thanks to Free WordPress Themes, Top WordPress Themes and Free WordPress Themes